Novice

New Swing Quartet / Oj ta vesela jesen

TO ŠE SPIJEMO, PA GREMO – VESELOJESENSKI NSQ

NEW SWING QUARTET: HELIDONOVE USPEŠNICE 3 - OJ, TA VESELA JESEN

Dobrodošla, Vesela jesen, pravijo New Swing Quartet. Izvirna kaseta iz leta 1986 je precej redka, a zdaj so jo pri Helidonu ponatisnili na zgoščenki in dodali še pet doslej manj znanih izvedb skupaj s stranjo A prve male plošče NSQ iz leta 1972. Te pesmi so bile pred objavo dotične kasete in (zdaj) zgoščenke objavljene na raznih veselojesenskih kompilacijah in tudi na ploščah NSQ, denimo na To še spijemo, pa gremo (ZKP RTVL 1977) in Slovenski uspehi (Helidon 1986). Tu so seveda  znameniti in skorajda že ponarodeli Obrtniki, Muzkontarji, Šentjurčani in Bratje, pa Štajerc in Bolfenk z Alfijem (ki je za kratek čas priskočil na pomoč, ko se je za Ota oglasil vojske čas), pa Žabe na vasi z Bracom Korenom ter prosluli Teharska romanca in Nazdravimo prijateljstvu (bolj znana kot To še spijemo, pa gremo) z Bertijem Rodoškom. In kar je – v dodatkih – neprecenljiva zgodovinska vrednost pričujoče plošče: slovenski različici pesmi Woodyja Guthrieja This Land Is Your Land (Pivska pesem, prev. Dare Hering) in Will The Circle Be Unbroken, pesmi z repertoarja družine Carter in mnogih drugih izvajalcev_lk (v prevodu Balada o nesrečnem kavboju, prev. Marjan Petan). Ne samo, da so New Swing Quartet pri nas te pesmi zabeležili na trak med prvimi (ali morda celo prvi), skupaj s prevodi s plošče Naš stari Suzafon (Helidon 1984 – NSQ Helidonove uspešnice 1 2017) je naš kulturni prostor dobil pester nabor novih prevodov jazzovskih, popularnih in countryjevskih standardov, kar je pomembno tako za našo glasbeno kot tudi za prevodno zgodovino. Tretje Helidonove uspešnice New Swing Quarteta nosijo na sebi torej tudi dodatno interdisciplinarno težo, ki je bila vedno značilnost kvarteta: prevajali so tudi gospele, božične pesmi, popularne pesmi iz prvega obdobja rokenrolovske glasbe (petdeseta leta 20. stoletja) in tako naprej.

Hudirja, boste rekli! Točno tako! Spogledovanje s countryjevsko in folkovsko glasbo je bilo v sedemdesetih in osemdesetih letih vse bolj sestavni del glasbene podobe kvarteta, ki je bil poleg gospelovske tudi popevkarska zasedba, četudi sekundarno. Pozneje so countryjevsko-folkovski in countryjevsko-soulovski del izpilili do potankosti, popevkam pa so se po letu 1988 zvečine odpovedali (letos so se z nastopom na festivalu popevk za hip vrnili v ta žanr).

Pričujoča kompilacija dokazuje, da so NSQ sredi osemdesetih z izidom kar treh kompilacijskih albumov naredili precej obračunov z delom preteklega opusa, obenem pa so znova premikali lastne primarne gospelovske meje z albumom Oh, Happy Day (Jugoton 1985), ki poleg A Heart Full Of Swing ostaja njihovi temeljni studijski album osemdesetih. Kar pa tudi ni nezanemarljivo – z izjemo ene ali dveh pesmi na že omenjeni kompilacijski popevkarski plošči To še spijemo, pa gremo, ki je izšla pri Založbi kaset in plošč RTV Ljubljana, je na Helidonovih zgoščenkah zdaj ponatisnjen celotni slovenski popevkarski opus kvarteta. Sodelovanje z Bertijem Rodoškom, Alfijem Nipičem in Bracom Korenom se je kvartetu obrestovalo; kot so njihovi zgodnji vzorniki Golden Gate Quartet radi sodelovali z marsikaterim izvajalcem (denimo z bluesovskim songsterjem Leadbellyjem), so si tudi NSQ v tem duhu prislužili kar nekaj uspešnic, ki so ostale.

Ko so NSQ leta 1972 z malo ploščo Naj, naj, naj vstopili v naš diskografski prostor, se je njihova zgodba šele odpirala. Ko so leta 1986 izdali kaseto Oj, ta vesela jesen, so bili mednarodno uveljavljena zasedba. In njihova zgodba še ni končana.


Iz zapisa Matej-a Krajnc-a

Galerija

Sledite nam: