Novice

HELIDON - 50 LET

V letošnjem letu mineva 50 let od izdaje prve plošče pri prvi slovenski glasbeni založbi Helidon. Ustanovljena je bila kot del Založbe Obzorja Maribor, s sedežem enote v Ljubljani. Program glasbene založbe, za katerega je bil zaslužen predvseml glasbeni urednik gospod Vilko Ovsenik, je pokrival praktično vse zvrsti glasbe v slovenskem prostoru. Tako je nastal obširen katalog skladb, za katerega smo se odločili, da ga bomo povzeli na tej internetni strani. 

Ideja sega že dve leti nazaj, ko smo se odločali med tiskanim katalogom ali katalogom objavljenim na internetni strani. Ker je bilo že kaj kmalu jasno, da gre pri zbiranju podatkov iz obstoječe dokumentacije za ogromno delo, se je sama po sebi ponujala rešitev, da ta nastaja postopoma preko spletne strani. Kmalu je postalo jasno, da kar naenkrat oz. na hitro ne bo rezultatov, bomo pa ga izpopolnjevali dan za dnem in ga poskušali ažurirati v nekaj naslednjhi letih.

Odločiti smo se morali, kakšen bo obseg podatkov (če bi bila tiskana verzija bi bili verjetno bolj omejeni) in se dogovorili, da objavimo čim več teh za posamezni album, vendar samo preverjene, kot to izhaja iz naše dokuemntacije - pogodb, prijav SAKOJu in SAZASu, razdelilnikov, avtorskih pogodb za ovitke, pogodb za snemanja.... Seveda bomo veseli tudi s strani avtorjev ali izvajalcev poslanih dopolnitev ali zanimivosti, ki jih bomo sproti objavljali na blogu ali v novicah in se nanašajo na avtorje, izvajalce, skladbe, ki so del obsežnega Helidonovega kataloga.

Nevenka Richter Peče

 

 

 

 

 

 

Sledite nam: