Novice

Ansambel Lojzeta Slaka / LP Dragi prijatelji - ob izidu plošče

ANSAMBEL LOJZETA SLAKA: DRAGI PRIJATELJI

Pričujočo vinilno izdajo lahko poslušamo vsaj na dva načina: kot novo ploščo ansambla Lojzeta Slaka ali pa kot nekakšen prerez njegovega glasbenega dela. Leta 2010 je izšla zgoščenka s prav takim naslovom, ki je prinašala zadnje studijske posnetke znamenite zasedbe, naslednje leto pa je po smrti Lojzeta Slaka zasedba prenehala z delovanjem. Na zgoščenki smo lahko prisluhnili pestremu naboru skladb, od zdaj antologijske Mirnopeške polke z besedilom Toneta Pavčka do sodelovanja z zasedbo Big Foot Mama (Nekaj sladkega) in skoraj že ponarodele Tihe noči, na pričujoči gramofonski plošči pa po Slakovi zapuščini potujemo malce drugače, repertoar je nekolikanj skrajšan in rahlo spremenjen, za ljubitelje vinila pa so te pesmi ekskluzivne, prvič na tem formatu. Poznavalci bodo prepoznali nekaj starejših uspešnic, denimo To smo mi, prijatelji, ki sodi v železni repertoar zasedbe. Po informacijah založbe Helidon so bile stare pesmi posnete znova, z novo zasedbo, kar bo zlasti zanimivo za glasbene zgodovinarje, forenzike in arhivarje.
Na vinilki nas najprej pozdravi naslovna pesem, nato pa popotujemo po širnih Slakovih pokrajinah mojstrske melodike, obarvane z ljudskim izročilom, in neposrednih sporočil. Pokojni Janez Hvale, sicer kitarist v zadnji zasedbi tria, je avtor ali soavtor več novih pesmi, tudi že omenjene Tihe noči, tu je nepogrešljivi Niko Zlobko, med starimi znankami pa srečamo Fani Požek, ki je ubesedila dolgo vrsto Slakovih najbolj prepoznavnih pesmi. Pesem Nekaj sladkega se pojavi že skoraj takoj na začetku, Veseli kletar in Ta sosedov Francelj pa nas, kot To smo mi, prijatelji, vrneta nekaj desetletij nazaj v čase Slakovega sodelovanja z Jugotonom (Francelj) in zgodnjega Helidonovega obdobja (Kletar). Na koncu plošče čaka še venček Dobro jutro!, s katerim Slak sam pripravi svoj častni “Powerpoint” repertoarja; venček bo zagotovo primeren za radijske postaje in najrazličnejše prireditve.
Gramofonska plošča je v zadnjih letih znova postala osrednji fizični nosilec zvoka; pogumno hodi z roko v roki z digitalnimi izdajami, ki so na voljo na mnogih tovrstnih platformah. Tudi Slakov repertoar, star in nov, je digitalno dobro zastopan, založba Helidon pa je že leta 2017 Slakove uspešnice priobčila na dvojni vinilni plošči Zlati LP. V prihodnosti se zna zgoditi še kak vinilni sprehod po polni in venomer presenetljivi Slakovi skrinji, do takrat pa Dragi prijatelji z Zlatim LPjem predstavljajo dobro izhodišče za srečevanje z glasbo tria in Fantov s Praprotna na način, s katerim so se poslušalcem približali že zdavnaj: na 33 obratov.

 

Iz zapisa Mateja Krajnca

Galerija

Sledite nam: